Kitsepiimajuust

Kits Pille hakkas ka rohkem piima andma peale seda, kui viljale rapsikook sekka läks. Lüpsin teda vahepeal üle päeva, kuid tänane piima kogus näitas, et peab tihedamini lüpsma hakkama. Peale kolme kräunuva kassi tassi sisse valatud “lonksust” jäi mulle üle kahe liitri. Tuli juustu tegema hakata. Paljastan siin kohal saladuse, kuidas ma seda teen. Ühesõnaga see juust on a`la Vana-Olevi Pille juust ja ma teen seda just niimoodi. Kasutan Tupperware 2l kaanega jooginõud. Kurnan sinna piima ja lisan kohe veel lüpsisoojale piimale 2 ml laapi. Seda on palju, kuid nii saab mu meelest kiiresti ja hea juustu. Segan kergelt läbi ja panen segu sooja veega ämbri mõneks ajaks seisma. Umbes tunni pärast on paras kogus vadakut tõusnud pinnale. Valan selle ära, lõikan noaga kalgendunud juustuhakatisele triibud risti-rästi, et vadak paremini eralduks  ja vahetan vee, mis vahepeal jahtunud uuesti sooja vastu välja. Ma ei mõõda temperatuure, mul see juba välja kujunenud “tunde-silma järgi”. Ühesõnaga jätan jälle mõneks ajaks sooja vette seisma. Aja mõõde – mõneks ajaks tähendab seda, et selle aja sees käin väljas lammastele vett viimas või miskit muud toimetamas. Vahel jääb paariks tunniks seisma, ei juhtu ka midagi. Ajaline faktor ei oma eriti suurt tähendust. Ja kui ma siis saabun mõne aja pärast tuppa toimetan edasi järgnevalt. Mul on üks väike plastmassis sõel, mis on selleks otstarbeks imehea. Valan peale kogunenud vadaku ära ja siis ettevaatlikult vadaku – juustukalgendi sõelale. Vahepeal natuke lusikaga tõstan (mitte ei sega) kalgendi segu sõelal, et vadak paremini välja jookseks. Niimoodi toimetades mahutan kogu kalgendi sõelale. Edasi teen sedasi. Kui enamus vadakut on välja voolanud keeran juustu sõelalt välja spetsiaalsele ühekordsele kurnalapile ja asetan ta tagasi nii, et lapipool jääb sõela põhja. Seda on vaja selle pärast, et kui juustule panna raskus peale ei tuleks juust läbi sõela välja. Siis asetan peale samasuguse kurnalapi, paraja suurusega taldrikukese ja veega täidetud anuma raskuseks peale. Nüüd lasen juustul mõnda aega seista, nii umbes tund ja valmis ta ongi.  Peale sõelalt välja võtmist näeb ta välja selline kakuke. Kokku saab kahest liitrist piimast kuskil 330-350 värsket niisket toorjuustu. Kui lasta tal seista kauem ja raskust lisada, siis juust läheb väiksemaks, kergemaks ja kuivemaks. Mida niiskem juust, seda rohkem on ta sees vadakut ja seda rutem tuleb ta nahka pista. Sellega pole üldiselt probleeme olnud :) Kui selline juust jääb seisma, siis tuleb talle õudne kitsemaitse juurde ja mu meelest muutub söögikõlbmatuks. Edasi võib juustuga talitada kahel viisil. Tähendab, et meie armastame süüa teda kahel erineval moel. Esimene mood on – juustu võib kahvliga purustada, lisada hapukoort ja soola ning eriti mõnus on lisada värsket sibulat, tilli või murulauku võimalusel oma kapsamaalt. Teine mood on selline – lõigata juustu kangid, maitsestada soola ja Santa Maria pasta rossa maitseainega, torgata sisse tikud koos kirsstomatitega ja voala – valmis serveerimiseks. Pole veel kohanud inimest kes oleks öelnud, et talle see ei maitse. Värske kitsejuust on maitse poolest parem kui kodujuust. Hõrk ja õrn ning ilma igasuguse kitse lõhna ja maitseta. Nagu öeldud lisandub see hiljem kui juust seisma jääb. See on loodud kohe söömiseks. Mida värskem – seda parem. Aitähh Pille!

7 kommentaari “Kitsepiimajuust

  1. Karita

    Oii, küll ma tahaks seda maitsta! Ehk õnnestub mul ka ükskord kits võtta, see on ikka üks väärt loom ma ütlen.Aga mul kõrged nõudmised-vaja on Pille sarnast kitse! Tead Ülle, mul pea igast ideid täis ja ootan muudkui kevadet, et oma loomad ükskord kätte saaks ja et maja ümber tegutsema hakata. Vahel tundub, et see talv ei saagi otsa…

  2. Karita

    Aa ja üks asi veel-kas oled proovinud juustu äädikaga ka teha? Kui jah, siis kumb paremini maitses?

  3. Ja ja, kits üks väärt loom. Aga äädikaga pole proovinud. Alles üsna hiljuti kuulsin, et nii tehakse. Kitsepiim kui hapuks läheb siis kohe ka kitsemaitse juurde tuleb, mis mu meelest ei ole hea. Äädikas põhimõtteliselt peaks ka piima hapuks ajama, nii et…. ma ei tea…. kas ka kitsemaitse sellega kaasa tuleb. Aga kevadet ootame meie ka. Vaadates Šarlotet ja tema tohutut söögiisu – vaatab mulle otsa ja limpsab keelt ning matsutab suud – ma kardan, et kevadet tuleb kaua oodata.

  4. maiekas

    Aa minumeelest peab ühel korralikul kitsejuustul see kitsevürts ikka juures olema :).
    Ka meil saab osa juustu kohe- nö toorelt otsa, aga mulle meeldib teda vadakus soolata mõned päevad ja siis kuubikutena maitseõlis säilitada. Eriti hästi sobib ahjupeediga.
    Mu teine pool aga hoopis kuivatab juustukera ja naudib just “kitsestumist”.
    Minu tehtud hapupiimal pole küll tugevat kitsemaitset. Teen hapupiima nii, et segan lüpsisoojale piimale kohe natuke Tere punases pakis hapukoort sisse ja jätan anuma toatemperatuurile. Meil on üldiselt hästi soe ja hapupiima saab juba 24-36 tunni möödudes nautida. Sellest saab ka imehead kohupiima ja ürtidega segades parimat kreembondžuuri. Kitsemaitse tuleb hapupiimale siis, kui kasutada nö ülejääke, ehk siis mitme päeva jäägid kokku ja hapnema
    Äädikaga pole mina veel proovinud, sest ausalt- pole raatsinud nii head kraami äädikaga narrida. Juttude järgi peaks selliselt tehtud juustu saama grillida ja ka pannil praadida.
    Ühe korra olen kuumutamise käigus hapupiima sisse pigistanud sidrunimahla ja sel korral sai eriti kreemine kohupiim.

    Jätkuks vaid piima:)

    1. ….aiaa, see vadakus soolamine ja maitseõlis säilitamine vajab proovimist. Meil meespere selline lootusetu kes armastab coca coolat ja kartulikrõpse. Kui ma serveerin tikukeste ja tomatitega siis süüakse, aga kitsemaitse on aut. Ma olen actimeliga piima hapuks ajanud ja oli ka täitsa ok. Üldiselt ma hindan piima kõige enam. Ma selline kohvi gurmaan, et kui sugulaste sünnipäevale minek, siis oma piim pudeliga kaasas, see poepiim ei kõlba isegi kohvile – öäkk. Eriti hea on värske, veel soe piim – mu meelest kakao maitsega :) Aga kits on üks väga väärt loom ja võiks igas maakodu majapidamises olla.

  5. maiekas

    Lisan veel, et minu maitsemeelt hellitas enim värske rosmariiniga õli, aga basiilik on ka tegija… noo jaa muu roheline ka loomulikult. Natuke küslat ka sisse:)

Kommenteerimine on suletud.