Ei ole kellegi peale pahane…

…nagu keegi kuskil mainis. Elukutselise solvujana vahetevahel solvun ja seda ilmselgelt tihedamini kui keskmine eestlane. No ja mis siis, istun natuke kännu peal, nutan ja lähebki mööda. Tühja kah nende tühiste asjadega millest ei sõltu mitte kui midagi. Aga seletama ajab ja ilma ma ei saa. Et nagu keegi tabavalt on öelnud mööda jooksva koera karvust haaramise kohta. Selle patu võtan omaks. Haaran ikka karvust kui ahvatlevalt lähedalt ja riivamisi mööda jookseb. „See ka mõni patt“ ütles arvamusliider  ja suhtespetsialist Siim Kloostritagametsas.

Ühesõnaga ma ei ole kellegi peale pahane ja ei pahanda ka eriarvamuste peale, mis minu omadega ei ühti. Ausõna, ei hakka kellegi kommentaare kustutama ega oma tutvusringkonnast välja arvama kedagi seetõttu, et tema arvamuse kohaselt on kahekihiline parem kui ühekihiline või ristandid etemad kui puhtatõulised või mis iganes varda-kudumiseelistuste järgi.  Olen oma blogis kirjutanud asjadest avameelselt ja teadlikult rõhutanud, et mina teen nii või arvan sedasi. Meil on demokraatia ja erinevad arvamused lubatud, olgu need või eriarvamused. Vabandan siiralt kui keegi ennast puudutatuna on tundnud. Ma ei taha kuulutada mingit absoluutset tõde. Seda polegi olemas. Kõik on suhteline. Kui ma räägin finulli puhasaretuse poolt, siis sellega ma ei räägi kellegi või millegi vastu. Tõesti kole lugu, kui olen mingil teadmata põhjusel tekitanud rivaalitsemist või pole osanud seda õigel ajal ära hoida. Proovisin seda kunagi tasandada, kuid ei kukkunud hästi välja. Täie tõsidusega teatan, et mina ei võistle kellegagi ja ei soovi olla naabrist parem. Ajan „oma rida“ ja pean oluliseks mitte lasta endal tekkida võrdlusmomenti. See tapab mu meelest igasuguse rõõmu ja rahulolu alge juba eos. Ei võistle ka selle pärast, et ma olen oma rehkendused teinud juba mitu aastat tagasi ja nende kohaselt selle teemaga plussi ei jõua niipea ning liigne rabelemine tundub mõtetuna. Ei monteeri oma vokile turbot külge ega ketita ühtegi fiet salaja keldri. Igaüks võib teha ja toimetada nagu soovib. Ja nii ongi. Ristata oma lambaid kuidas tahab. Ja ristataksegi.  Aga ma võin rääkida sellest, mis minu arvates on mõistlik ja mis mitte, ilma et peaks pelgama sellega kellelegi pahameelt. Erinevaid rvamusi ja seisukohti on selle teema kohta nii palju, et vaevalt minu oma midagi kõigutab. Kui üldse keegi viitsib siin asjade olemusse süveneda. Vahel mulle tundub, et ega tegelt polegi küsimus villades, karvades, säbarates või säukudes ning sellega kaasnevast vaid miskis muus, mis põliselt eestlastele omane :)

Katsetasin mitu aastat jutti erinevaid ristandeid ja olen tee punktist A punkti B enda jaoks läbi käinud. Teekond jätkub. Mul on läbitu kohta oma arvamus ja see ei sõltu sellest kas on Jõulud või Jaanipäev või muu riigipüha, kas on vaja mõni elukas maha müüa või mitte. Sisuliselt on see katsetamine üks kulukas ja aega nõudev protsess (ei eita, et see pakkus lõbu). Kasvatad looma tallest peale ja kolmanda-neljanda pügamise järgselt selgub, et vill ei ole piisavalt hea ja ilmselgelt paremaks ei muutu. Selleks puhuks on juba lihakeha oma väärtuse kaotanud (mulle vana lammas ei maitse) ja looma on ülal peetud vähemalt poolteist aastat (mis maksab). Mida edasi? Võtta järgmised loomad katsetada. Jälle poolteist aastat, et jõuda mingile arusaamisele.  Minu kui  lambakasvataja-villasõltlase-tarbija seisukohalt ei ole see mõistlik.  Eelnevate aastate tähelepanekute kohaselt pole mõtekas ristata näiteks gotlandit ja villakat kui eesmärgiks on saada head villa. Need tõud on villa suhtes erinevad äärmused. Gotlandlane pealisvilla esindajana ja villakas alusvilla esindajana. Sellest ennegi juttu old. Ootasin kunagi nendelt ristanditelt midagi väga erilist, kuid pettusin. Domineerima jääb gotlandilamba lokk, mis on kaotanud gotlandlase villale omase läike, vill on tuhm, tuim ja juba tallevill piisavalt karm. Hea materjal lõngale see minu arvate pole. Nahana aga on gotlandlane kordades parem. Kumbki ei anna kummalegi midagi juurde vaid pigem vastupidi. Vildistumise omaduste kohalt tundub muidugi super, kui eelmisel suvel, mis oli erakordselt kuum, vildistus juba nelja kuusetel ristanditel vill seljas ära. See oli jama, sest nendest villadest jäin seetõttu ilma. Vildistumine toimus villaku pealt. Mul on gotlandilamba talled tänavu jälle ristandid ja  seetõttu, et jäära ei ole. Oleks võinud ju  olla, aga sellest ma lähemalt ei räägi.  Mul on täna olulisem kolme villaliini  säilitada ja lihtsalt ei käi ka kõigest üle.  Aga palun, kui kellegi maitseelistused on just seda sorti ristand omale soetada, siis mis saab minul selle vastu olla. Müün hea meelega kuid ilma jutumullita sinna juurde. Ma ei näe liigse ilustamise kasulikku poolt. Pikemas perspektiivis hakkab see iseendale vastu töötama. Maitsed on erinevad ja igale asjale leidub ostja või ei leidu, vahet pole. Praegu seda kirjutades ei ole ma ka pahane või vihane või mõne muu negatiivse emotsiooni kütkes. Väljas on kevad, laudas kepsutavad talled, villapesu pooleli ja kõik on põhimõtteliselt hästi. Täna on minu jaoks üks kahest “palgapäevast aastas” kus näen oma tehtud töö tulemit. Olen rõõmus ja rahul ja uhke selle üle. Villakatel keskmine elustallede arv ute kohta  on 2,77 ja gotlandlastel kõigil kaksikud. Talled kasvavad mis mühiseb. Uttedel udarad punnis ja piima täis. Kevadise villa kvaliteet on parem kui möödunud aastal. Kolmas aasta finulle pidada, kolmas poegimine ja alles nüüd võin 100% rahule jääda.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

8 thoughts on “Ei ole kellegi peale pahane…

  1. Pooleteist aastasest loomast saab päris hea vorsti :D Olen proovinud…isegi mõneaastase ute olen pannud vorstiks ja maitse on hea….jäära vist sisse siiski ei paneks :P
    See on minu tähelepanek :D Niiet, rista( või siiski mitte ristata) ja areta aga usinalt edasi … ;)

  2. Vorst on jah täitsa hea, kuid mul nii palju lambaid pole et vorstivabriku asja oleks. Tuttavate käest olen saanud mis Viljandi lähistel tehtud.

  3. Siis tuleb ise teha ;) Mul on plaanis see asi ikka ära proovida, kui raske ja ülemõistuse asi see ikka olla saab :P

  4. Me pole ise ausalt ka söönud vanemat kui aastast looma, aga meil on ühed tuttavad ukrainlased (vms) ja need võtavad hea meelega ka vanema lamba liha..ma ei tea, mis nad sellega täpselt teevad. Suitsutada pidi ka üks variant olema, kus just natuke rasva ongi hea :)

  5. Nii tore pildiseeria:) Sul kohe õnnestub neid nii toredalt pildile saada. Ja suur pluss on hea valgus…mida polytunnel annab:)

    • Tead Kaja kuidas see käib. Kui päike ei paista ja sobiv valgus, siis istun fotokaga lammaste juurde, 5min pärast on nad minuga harjunud ja hakkangi klõpsima. Lähivõtte saab välja zuumitud objektiiviga parema kuid 10-est üks ehk õnnestub kuna objektid liiguvad pidevalt, siis Photoshopis natsa kohendamist ja nii ta käib. See on haigus :) Mul arvuti lambaid täis otsast otsani.
      Vanast lambast nii palju, et šašlõkk pidi ka üle aasta vanusest parem tulema. Tubli oled kui vorsti ise tegema hakkad. Ma Palupõhjal puhastasin soolikaid ja võin sulle sellest natsa rääkida :) Igavene jama oli. Ma arvan kui üksi sellega tegeleda, ehk sooli essust puhastada, ega siis pärast vorsti isu enam nii suur pole :)

  6. Ega ma ei kavatsenudki sooli ise puhastama hakata :D Need ostaks siiski tänapäevaselt kunstmaterjalist, sest ega ma seda ju sööma ei hakka….aga kunagi ma proovin selle vorstitegu ära kindlasti….seda ma luban

    • Vorstid lambasooles on väga head, ausõna, aga see töö on nii nii vastik ja vaevaline, sellepärast. Ja sõime me Palupõhjal kõik neid oma puhastatud ja topitud vorste kahe suu poolega :) Oma tehtud vorst on kindlasti ülihea. Ei ole võrreldav poe kaubaga. Kui vorstiteoks läheb, siis, khmmm, ehk annad teada :) võib olla siis sinnapoole asja…

Kommenteerimine on suletud.