Kodus valmistatud seebid on ihusõbralikud ja meeldivad. Kvaliteetne tooraine õiges vahekorras ja rasvade-seebikivi suhe on hea lõpptulemuse aluseks. Mina hakkasin seepi tegema iseenda pärast, kuna minu nahk ei talu poeseepe, duššigeele ja muud poekeemiat. Räägitakse, et poeseepe ei saagi seepideks nimetada kuna nende valmistamise protsessil ei ole mingit pistmist klassikalise seebi tegemise protsessiga. Väidetavalt on poeseebid nafta saaduste jääkproduktidest tehtud. Ma ei tea kas see on nii, kuid mina nendega pesta ei saa. Nahk muutub kuivaks, hakkab kiskuma ja sügelema. No ja siis saigi hakatud ise tegema. Esialgu endale, siis sõbrale ja lõpuks müügiks. Nii ta läks. Nüüd teen paar kolm korda aastas suuremad seebikeedu päevad. Keedan kokku portsu seepi mis läheb küpsema. Täna mõtlen juba aasta ette ja arvestan palju mul seda vaja võiks minna. Alla 6 kuu küpsenud seepe mina ei kasuta ega müü ja veel parem kui nad on aasta seisnud.
Põhilised seebi algained on õlid ja tahked rasvad ning seebikivi. Küpsemisprotsessi ajal seebikivi reageerib rasvadega ning toimub seebistumine. Erinevatel rasvadel ja õlidel on erinev seebistumise aste. See tähendab, et vajavad erinevas koguses seebikivi. Seebikivi kogus tuleb väga täpselt välja arvutada ja kaaluda vastavalt rasvade-õlide koostisele. Seebikivi koguse välja arvutamiseks saab kasutada seebikivikalkulaatorit. Üks on siin http://www.thesage.com/calcs/lyecalc2.php ja teine siin http://www.cranberrylane.com/calculator.htm Seebikivi osas võib teha tagasiarvestust ehk discounti. See tähendab, et osa rasva jääb seebis reageerimata, mis teeb seebist eriti pehme ja nahasõbraliku. Vedeliku koguse täpsus seebi tegemise juures ei ole väga oluline. Samas peab arvestama, et kui lisatakse seepi lisaaineid – nagu tõrv, kaerahelbed, eeterlikud õlid ja muud – võiks vedeliku kogus olla natuke suurem. Lisaained võivad kiirendada seebistumise protsessi. Kui seebikivi osas on tehtud tagasiarvestust, siis selline seep küpseb kauem ning peab arvestama, et see ei talu eriti märga keskkonda. See tähendab, et seepi ei tohi jätta vannituppa seebikarpi veeloiku ligunema kuna siis muutub ta väga kiiresti pehmeks ja hakkab venima.
NB! Seebikivi on söövitav! Seebi keetmisel kasutada terasest nõusid. Enne panna seebikivi ja seejärgi ettevaatlikult külm vesi peale. Temperatuur tõuseb segus keemiseni ja seebikivi aurab. Kanda kindlasti näomaski ja parem teha seda õues mitte toas. Soovitan kanda kummikindaid. Vältida seebikivi ja selle lahuse sattumist nahale. Kindlasti peab rasvade-õlide segus olema mingi osa kookoserasva. See teeb seebi hästi vahutavaks. Puhtast kookoserasvast tehtud seepi nimetati vanasti meremehe seebiks kuna see pidi vahutama ka merevees.
Mõned retseptid
Kohviseep (rasvad kokku 425 g)
100 g päevalilleõli
100 g rapsiõli
100 g kookosrasv
100 g taimerasv
25 g mesilasvaha
57 g seebikivi, 100 g vett, 150g kanget oakohvi
Seebikivi lahustada terasnõus 100 g veega ja jahutada umbes käesoojani. (Kindalsti kanda näomaski! Parem segada õues! Seebikivi aurud! Seebikivi on söövitav, ettevaatust segamisel! ) Mesilasvaha sulatada potipõhjas, lisada rasvad, segada. Temperatuur peab olema „käesoe“ u. 35-37°C. Seebikivilahus valada ettevaatlikult rasvade segusse vispliga koguaeg segada. Kohvi võib lisada kohe seebikivi lahusesse või seebikivi ja rasvade segusse. Mikserdada saumiksriga kuni segu hakkab paksenema või umbes 5-10 min. Valada vormi. Vormis lasta segu taheneda 2-3 päeva. Eemaldatakse ja pannakse õhurikkasse ruumi 2-3 nädalaks küpsema. Peale seda lõigatakse seep tükkideks ja küpseb veel vähemalt 3 kuud ja siis alles kasutada. Mida kauem seep küpseb, seda paremaks ta muutub. Selle retsepti järgi jääb seep hele karamelli värvi, kõva, ilma kohvi lõhnata, küpses hästi ja ruttu (umbes 3 kuud). Samuti saab selle retsepti alusel teha erinevaid seepe vahetades kohvi näiteks kange taimetee vastu. Mesilasvaha võib panna ja võib ka mitte panna. Üldiselt kiirendab mesilasvaha seebi hangumist ja järelküpsemist.
Kitsepiimaseep (rasvad kokku 1000g) MINU LEMMIK :)
300 g oliiviõli
200 g rapsiõli
200 g kookosrasv
300 g päevalilleõli
50 g mesilasvaha
147 g seebikivi (no discount), 140 g seebikivi (5% discount)
100- 200 g vett, 300g kitsepiima
Mesilasvaha sulatada poti põhjas. Lisada rasvad – õlid. Sulatada ja segada. Jahutada segu käesoojani. Seebikivi lahustada terasnõus veega ja jahutada käesoojani. Kitsepiima võib lisada seebikivi lahuse sisse või pärast seebikivi ja rasvade segusse. Kitsepiima lisamisel seebikivi lahusesse muutub see tibukollaseks kisselli taoliseks ebaühtlaseks massiks. See ei muuda lõpptulemuses midagi. Seebikivi lahus valada ettevaatlikult rasvade segusse pidevalt vispliga segades. Mikserdada kuni paksenemiseni või 5-10 min. Valada vormi. Edasi toimida samamoodi kui eelmises retseptis kirjeldatud.
Tänud õpetuste eest! Laisa inimesena on nii tore kui keegi kuskil teadaolevas kohas asja puust ette ja punaseks teeb- kohe kuidagi ei jaksa internetiavarustest õpetusi otsida. Kitseseebi tahan kindlasti ära proovida- seda enam, et pool vajaminevast omast käest võtta. Tahtsin vaid küsida, kas seebikeetmise pott jääb edaspidiseks vaid selleks otstarbeks, või võib seda ka söögitegemiseks tarvitada?
Ah, ma siin natuke tõstsin asju ringi. Tahan et blogi rohkem kodulehe moodi välja näeks. Selleks et seebitegu päisest mujale liigutada pidin ta postitusena uuesti avaldama. Kitseseep on üks väga hea seep. Kui teed, siis tee kindlasti discounti e. tagasiarvestust seebikivi osas. Potti kasutan ma ausalt supi keetmiseks edasi, sest mispärast toores seep peaks potti rikkuma. Muideks teeb poti veel väga läikivaks ja puhtaks seest poolt. Loputada ja leotada vaja kõvasti aint.
lisaks veel : kas kookosrasv on vältimatu koostisosa või võib asendada palmirasvaga?
Kookoserasv on asendamatu, annab seebile vahtu. Mina ostan Stocmanist, seal poole kilostes pakkides ja hea mõõta, hind vist isegi natsa odavam kui mujalt tellida. Kunagi maksis 65-70 eeku pakk. Muideks on kookoserasva väga hea küpsetistes kasutada. Maitsetu ja lõhnatu. Ostan suurema koguse ja säilitan sügavkülmas.