Tšillimoos

Retsepti idee pärineb Kaja käest. Tema tõi mulle kunagi purgikese seda hõrgutist. Oh neid purgikesi oli mitmeid, kuid see oli parim. Uurisin ka retsepte nami-nami portaalist, a tegin ikka väikeste nüanssidega omamoodi. Sellise koguse juures nagu ma retsepti jagan tuleb 6 pooleliitrist purki ja natukene peale.

  • 2 kg tomateid (väga küpsenud)
  • 8 suuremat küüslaaugu küünt
  • 6 tšilli kauna
  • 2 jalapeno kauna
  • 1 laim
  • 2 keskmist baklažaani
  • 50 g puhastatud ingverit
  • 250g Demerara pruuni suhkrut
  • 250g tavalist suhkrut
  • 100 ml Balsamic äädikat
  • kalakastet silma/ maitse järele
  • 2 sl äädikat

Tomatid, küüslaaugu, ingveri, tšilli ja jalapeno purustan mikseris ja panen keema. Lisan sinna tükeldatud baklažaani ja kõik muud komponendid. Laimist pigistan mahla. Baklsžaan teeb massi vähe paksemaks mis muidu mu meelest liialt vedel. Keedan kuni baklažaan on pehme. Purustan nuimikseriga ühtlaseks massiks. Keedan veel natuke. Kuumalt purki ja kaan peale. Sobib ülihästi lambaprae kõrvale. Juba järele proovitud. Kindlasti saab selle kuuma suutäiega maitsestada pajaroogasid ja dipikastmeid või näiteks kas või šašlõki marinaadi. Meenutab maitselt poes olevaid magusaid Hiina/India kastmeid, kuid see ikka parem. Ilma E-deta ja naturaalne.

3 kommentaari “Tšillimoos

  1. Monika

    Ma ei saa kommenteerimisega hakkama :) Tahtsin öelda, et väga hea, et lõpuks ometi selle retsepti said üles pandud. Arusaamatuks jääb kükk silma ja maitse järgi kogus. Katsetame kindlasti, sest lambapraega on suurepärane.
    Tervitused Monikalt!

  2. Silma/maitse järgi on täpsemalt nii, et lõpus surtsutad kalakastet lisaks niikaua kui maitse meeldib, sama ka palsamiäädika ja tavalise äädikaga. Mulle tundus vähe hapu ja natsa magus, selleks laimi mahl. Tavaliselt seistes tõmbab maitse tagasi. Järgmine kord panen pruuni suhkrut vähem…… aga Kaja kindlasti õnnestub, ära kaota lootust. Sinu purgiüllitisi tuleks uuesti degusteerida, sealt leiab veel nii mõndagi lahedat.Eile sain Vormsist ühe huvitava a´la “Tervise salat” retsepti kapsa ja sibula tomati ja muuga. Sügis kiire aeg, Metsas seened veel. Mõnus, parim aastaaeg mumeelest.

Kommenteerimine on suletud.