Lambapulmad 2009a.

Sellel aastal panin jäärad uttede juurde juba 20 oktoobril. Seega on tallesid oodata märtsi keskel. Rootsi peenvillalammaste jäärasid on kolme erinevat liini 8047/Timmu ning 8055 ja 8002 Rootsis paaritatud jäärade järglased. Neljandal liinil Rootsi paaritusest sündisid kahjuks uted. Gotlandi jäär Tolvan läks parematele jahimaadele. Kahju küll kuid elu on selline. Gotlandi uted kurameerivad noorte peenvillalammaste jääradega. Igal utel on erinevat värvi jäär. Põnev, mis kevadel sündima hakkab. Väidetavalt ristates peenvilla e. alusvilla tootva lamba ja pealisvilla e. karusnahalamba saab neljandat tüüpi villa, mis on mõlemi villa vahepealne variant. Peaks olema eelduste kohaselt hea käsitöövill. Millised värvid sealt tulevad seda ei oska isegi ennustada. Saab näha. Ootused ja lootused on suured. Peenvillalammastega on sellised plaanid, et proovin ise samuti säilitada erinevaid liine ja parimaid jäärasid. Aretuses põhiline rõhk on seatud villa omadustele, kuid ka välimik on väga oluline. Juba praegu on näha, et üks 8047 jäära järglane on igate pidi isast parem. Valikuid tuleb teha. Praegu on alles kõik kevadised jäärad. Õigeid villa omadusi saab minu vähestele kogemustele ja teadmistele tuginedes hinnata peale tallevilla pügamist, siis kui juba on kasvanud selga järgmine kasukas. Kahjuks ei ole selline proff, kes tallevilla pealt ennustada oskab. Paarituses on tänavu ainult 13 utte. Noored põhikarja jäävad uted kasvavad veel. Eelmise aasta tulemuste põhjal, kus keskmine tallede arv ühe ute kohta oli 2,45, võib oodata üle 30 talle. Täiesti piisav kui arvestada sellega, et plaanis uuest aastast jälle koolipinki nühkima hakata. Kuid kuna eelmine aasta oli palju noori uttesid poegimas võib tulla üllatusi kolmikute ja nelikute osas. Minilambaid sellel aastal jääraga kokku ei pane ja nemad peavad ilma talledeta olema. Tuleks see kevad ja märtsi kuu juba ruttu. Sellel aastal olen panustanud kvaliteetsetele mineraalidele (Mineralbalja Sweet Corn kevadeks ja Mineralbalja Tupping paarituse perioodiks Lg Produkterist)ja jõusöödasegus kasutan lisana kaerale ja odrale rapsikooki tuginedes põhjanaabrite värskele kirjandusele (“Lampaankasvatajan käsikirja” Porvoo 2007 ProAgria Maaseutukeskusten Liito) Eelmine aasta olid väikesed probleemid uttedega, kes poegisid nelikuid. Aasta oli vilets, seega ka hein väheväärtuslik, vili kesine ning minu kogemused puudulikud – sellest probleemid. Kuid elule jäid kõik mitmikud talled. Sellel aastal olen oma teada kõik õigesti teinud.
NB! Esimesed jäärad läksid taevastele karjamaadele. Seitsme kuu vanused ja rümba kaal 18,5 kg ja 17,5 kg. Suurem Finulli ristand, väiksem puhas Finull. Pole paha villalamba kohta!

8 kommentaari “Lambapulmad 2009a.

  1. Gotlandu noored uted on põhimõtteliselt müüdud. Lähevad jaanuaris Lätti. Kuid kunagi ei saa olla kindel enne kui nad on läinud. Minilambaid on plaanis natuke vähendada küll ja kindlasti leiab mõne ute kui huvi on.

  2. Ülle ehk ei pahanda…aga minul on üks puhastverd gotlandi utetall müüa.
    Aga sama siin, villa omadused ilmnevad alles pärast titevilla pügamist, gotlandi ristanditel on kohe näha, kui ikka lokki kohe ei tule, siis tulebki suht sirge uus vill.Mina ootan põnevusega, mis tuleb islandi lamba ja rootslase ristandist, esimesel jube pahmakas, teisel super vil :D
    Kolmikud on selline teema, et seda õnne ei oska kohe lootagi…kahestki tallest rõõmu taevani, mis siis komest rääkida.Jaksu sulle Ülle!

  3. Sinu Islandlane siidise villaga, kes teab, ainuke mida võib väita on see, et villa tuleb palju-palju ;D . Minu Islandi Finulli ristand oli vaibavillaga.

  4. Mul on ka helehall 50% gotlandi ja islandi veresusega lambal pahmakas siidjas alusvill(sain alles nüüd esimesed lõngad temalt ), pealisvilla sain trummelkraasiga välja.Seda jõhvi ei või sisse jätta, kui just purjeriiet pole plaan teha :D.Toon sulle prooviks seda villa, armud ära.Lammas ise näeb nagu jõuluvalmiduses orikas välja.

  5. Ma pole küll veel proovinud, kuna praegu ei ole kahekihilist villa, aga mul selline tunne, et sa vajad villakamme. Kammidega peaks saama hõlpsasti eristada alus- ja pealisvilla. Kohe proovin ja annan teada kui sellist villa saan.

  6. Pole paha???Nalja teed, 18 kg on täiesti arvestatav kaal.Tundub, et gotland jääb isegi kaalus alla…
    Kuidas villakate liha maitse poolest on?Ja kas oli rasavane ka?

  7. Pole paha, selles mõttes, et väga hea! Rasvane ei olnud. Tagakintsud 2,6 kg tk. Kaelad jämedad, ribil liha küljes jne. Suurepärane. Gotland jääb kindlasti alla. Aga need olid ka suuremad jäärapuksid. Praegu on ribi ajus – küüslaaugu ja porgandiga – nämma.

Kommenteerimine on suletud.